Over Bonaire
Coördinaten: 12°10’46,6″NB, 68°15’29,2″WL
Hoofdstad: Kralendijk
Oppervlakte: 288 km² is ongeveer 38,5 kilometer lang en de breedte van het eiland varieert tussen de 4,8 kilometer en 8 kilometer.
Inwonersaantal: 24.090 inwoners volgens de telling van 1 januari 2023
Valuta: Amerikaanse dollar
Talen: Van de bevolking spreekt meer dan 60% als voertaal Papiaments, 15% Nederlands, 15% Spaans en 5% Engels. Meer dan 90% van de bevolking is meertalig.
De gemiddelde vluchttijd van Bonaire naar Nederland ligt tussen de 9 en 12 uur. Dit grote verschil komt voornamelijk doordat er een tussenlanding kan zijn op bijvoorbeeld Aruba of Curaçao.
Als het vliegtuig de daling inzet naar Flamingo Airport lacht Bonaire je al toe, het Caribische eiland heeft namelijk de vorm van een boemerang en dat tekent zich prachtig af tegen het azuurblauwe oceaanwater. In de knik van de boemerang bevindt zich op 800 meter vanaf de kust Klein Bonaire; een fraai onbewoond rif eilandje met een oppervlakte van slechts 6 km2. Bonaire, in het Papiaments: Boneiru.
Bonaire is een prachtige tropische bestemming, er is veel te doen naast het snorkelen en duiken waar het eiland bekend om staat. Sinds 2010 bestuurlijk als Caribisch openbaar lichaam. Het is als eiland een bijzondere gemeente in het Koninkrijk der Nederlanden. Samen met Saba en Sint-Eustatius vallen ze onder de BES-Eilandengroep.
Het ligt voor de kust van Venezuela, en behoort ook samen met Aruba en Curaçao tot de zogenaamde ABC-eilanden.
Het eiland kent wisselende landschappen en is begroeid met meer dan 500 verschillende plantensoorten. Daarnaast leven er in de wateren van Bonaire en aan land meer dan duizend verschillende diersoorten zoals zeeschildpadden, dolfijnen, flamingo’s en pelikanen.
Tijdsverschil
Bonaire ligt in een andere tijdzone dan Nederland. Als het in Nederland wintertijd is, is het op Bonaire 5 uur vroeger. Tijdens onze zomertijd bedraagt het verschil 6 uur. Dat komt doordat men op het eiland Bonaire niet aan de zomertijdregeling meedoet. Vanwege het tijdsverschil is de kans is dat je last kan krijgen van een jetlag. Maar meestal heb je er meer last van na thuiskomst in Nederland dan na aankomst op Bonaire.
Visitor Entry Tax
In 2022 heeft Bonaire de Visitor Entry Tax, ingevoerd. Dit is een vast bedrag van $ 75,- aan toeristenbelasting dat per persoon per bezoek betaald moet worden. Als je de Visitor Entry Tax niet betaalt, kom je Bonaire niet binnen. Het handigste is als je de Visitor Entry Tax vooraf online voldoet Visitor Entry Tax (bonairegov.com). Dan hoef je bij aankomst op Flamingo Airport niet in de rij te gaan staan om te betalen.
Activiteiten op Bonaire
De belangrijkste trekpleister van Bonaire vormt de adembenemende onderwaterwereld van het Bonaire National Marine Park. De koraalriffen van Bonaire vormen de leefomgeving van een enorme diversiteit aan prachtige tropische vissen en andere kleurrijke zeebewoners.
Het duiken op Bonaire is verder heel laagdrempelig. Op ieder moment van de dag kun je naar een willekeurige plek aan de kust rijden om daar zo vanaf het strand een kantduik te maken, waardoor je vrijwel direct midden in het koraalrif zit. Dit is wat veel duiktoeristen enorm aanspreekt en waarmee Bonaire zich onderscheidt van de meeste andere mondiale duikbestemmingen.
Ook toeristen die niet gaan duiken maar toch ook een actieve vakantie willen hebben, zijn op Bonaire aan het juiste adres.
Een bootje huren, zeilen, windsurfen, kitesurfen, wandelen, mountainbiken, golfen en paardrijden zijn slechts een greep uit de vele mogelijkheden van de water- en landactiviteiten die op het Caribische eiland mogelijk zijn.
Stinapa Nature Fee
Ga je rondom Bonaire het water in of op om te varen, snorkelen, zwemmen, windsurfen, kajakken of kitesurfen? Dan ben je verplicht om Stinapa Nature Fee te betalen. Deze kan je online aanschaffen, Bonaire Natuur Fee | STINAPA – STINAPA (bonairenaturefee.org)
Vrijstelling: kinderen jonger dan 13 jaar en inwoners van Aruba Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en SintMaarten.
Bezienswaardigheden
Cultuurliefhebbers vinden ook hun weg op Bonaire in de verschillende musea, galeries, monumenten, eeuwenoude kerken en historische gebouwen.
Het jaarlijkse carnaval en de ‘Bonaire International Sailing Regatta’ zijn twee hoogtepunten van het openbare leven op Bonaire; scholen sluiten en er heerst een grote feeststemming op het eiland.
Klimaatstatistieken voor Bonaire
De langjarige klimaatgemiddelden voor Bonaire kunnen we als volgt samenvatten:
- De gemiddelde maximumtemperatuur ligt tussen de 30 en 32 graden Celsius.
- De gemiddelde minimumtemperatuur ligt tussen de 24 en 27 graden Celsius.
- Op jaarbasis valt er ongeveer 350 tot 450 millimeter neerslag (altijd in de vorm van regen).
- Het jaarlijkse aantal uren zonneschijn bedraagt ongeveer 2800 tot 3000 uur.
- De zeewatertemperatuur ligt tussen de 25 en 28 graden Celsius.
- De gemiddelde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 75,9%.
- Op jaarbasis komen er ongeveer 65 dagen voor waarin er tenminste 0,1 mm neerslag valt.
Beste reistijd
De beste tijd om naar Bonaire te gaan is tijdens de Nederlandse wintermaanden (december tot februari). In december loopt het regenseizoen af. Het weer is dan erg aangenaam, het eiland is prachtig groen en er zijn veel kleurrijke vlinders te bewonderen. Maar ook buiten deze beste periode is het goed toeven op Bonaire.
Vanaf maart tot en met augustus lopen de temperaturen langzaam op tot boven de 30 graden, maar door de constante oostenwind blijft het weer op Bonaire bijzonder aangenaam. Er valt nauwelijks neerslag. Dat is te zien aan de natuur. Bomen verliezen hun blad, de cactussen worden wat grauwer en veel meertjes komen droog te staan.
Tegen september valt de wind weg en wordt het heet op Bonaire. Daar moet je tegen kunnen!
Vanaf oktober is de wind weer terug en start het regenseizoen. De regen brengt verkoeling, de maximumtemperatuur zakt weer onder de 30 graden. Over het algemeen verloopt het regenseizoen op Bonaire mild, met één of twee tropische buien per dag. Na zo’n bui schijnt de zon al snel weer volop.
Kralendijk
De hoofdstad van Bonaire is “Kralendijk” en deze stad heeft ongeveer 12.500 inwoners. Kralendijk is gesticht in het begin van de 19e eeuw. Het is een rustig stadje met enkele historische gebouwen, zoals Fort Oranje. Het Fort dateert uit 1796. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Kralendijk ligt op ongeveer 10 minuten rijden van Flamingo Airport Bonaire.
De Kaya Grandi en de Kaya J.N.E. Craane zijn de twee belangrijkste straten van het pittoreske Kralendijk. De eerst genoemde is de belangrijkste winkelstraat en de tweede is de gezellige promenade (boulevard) aan de waterkant van Kralendijk met verschillende restaurantjes, cafeetjes en bars. De Kaya Grandi en de Kaya J.N.E. Craane lopen vrijwel evenwijdig aan elkaar en aan de kustlijn van de caribische zee aan de westkant van Bonaire.
Rincon
Rincon (Rincón) is het oudste dorp van Bonaire en ligt in het noordwesten van het eiland in een soort vallei. Rincon is tevens het oudste dorp van de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba. De eerste Spanjaarden bouwden deze nederzetting aan het begin van de 16e eeuw om uit het zicht van piraten te blijven. De Spaanse kolonisten hadden het administratieve beheer van het koraaleiland in Rincon. De Spaanse kolonisten ontdekten Bonaire in 1499. Rincon werd door hen gesticht in 1527.
De Hollanders brachten gedurende de West-Indische Compagnie-tijd ook slaven, de mannen werkten doordeweeks in de zoutpannen en de vrouwen en kinderen moesten arbeid verrichten op de plantages, naar Rincon en daarmee is de nederzetting ook het oudste slavendorp van de voormalige Nederlandse Antillen. De huidige inwoners van Rincon stammen nog rechtstreeks af van de vroegere slavengemeenschap en worden Rinconezen of Rinconero’s genoemd.
Natuur
Niet alleen de onderwaterwereld van Bonaire is adembenemend mooi. Het noorden van het eiland is heuvelachtig en behoort in zijn geheel toe aan het indrukwekkende Washington Slagbaai National Park. Daarnaast zijn er zoveel fraaie bezienswaardigheden qua natuur verspreid over het eiland. Dat varieert vanaf de eerste sporen van het ontstaan van Bonaire tot de meest indrukwekkende natuurverschijnselen zoals grotten, rotsformaties, blowholes, baaien, stranden en ruige kustgebieden.
Het pittoreske Kralendijk bevindt zich in het midden van Bonaire aan de westkust en vormt het politieke, culturele en zakelijke centrum van het Caribische eiland. Het vlakke zuiden is het domein van betoverende zoutpannen en een turquoise gekleurde lagune die omzoomd wordt door een unieke mangrovevegetatie.
Verder is Bonaire wereldberoemd om haar Caribische flamingo’s. In totaal zijn er nog maar vier plaatsen in de Caribische archipel waar deze majestueuze vogel nog broedt. De flamingo’s kunnen alleen in absolute rust broeden en Bonaire is een van de weinige plekken in de wereld waar dat nog kan. Deze rozerode vogels zijn op verschillende locaties op Bonaire prima te observeren.
De geelvleugelamazonepapegaai is de andere unieke vogelsoort van Bonaire. Van deze vogelsoort, die in het Papiamentu de ‘lora’ wordt genoemd, leven er nog maar 1085 exemplaren (telling 2016) in het wild. De kleurencombinatie van deze papegaaiensoort, groen met gele kop, komt alleen maar op Bonaire voor.